Puzzels CNC-frezen

categorie: Digi

Een houten legpuzzel maken op een CNC-freesmachine.

Een vectortekening van een legpuzzel is vrij eenvoudig te genereren met behulp van een (online) puzzelgenerator:

De puzzelstukjes liggen hierbij doorgaans aan elkaar vast. Bij gebruik van een lasersnijder is dit geen probleem omdat een laserstraal vrij dun is en nauwelijks materiaal wegsnijdt. Een freesbeitel in een CNC-machine heeft doorgaans een diameter van enkele millimeters en verspaant meer materiaal waardoor de puzzelstukjes niet strak tegen en in elkaar zouden komen te liggen.

Hieronder staat een methode beschreven om in Inkscape op relatief eenvoudige wijze een puzzel 'uit elkaar te trekken' zodat losse stukjes ontstaan die met een CNC-machine uitgefreesd kunnen worden.

Stap 1: Genereer een legpuzzel middels een online generator en importeer deze in Inkscape of, zoals in onderstaand voorbeeld, middels deze Inkscape plugin:

Extensions → Render → Jigsaw Puzzle Generator...

De complete puzzel:

Stap 2: Maak een nieuwe layer aan en voorzie elk puzzelstukje van een vulling zonder omlijning door ze 1 voor 1 aan te klikken. Dit is goed te doen met een beperkt aantal stukjes, voor duizenden stukjes is deze methode minder geschikt.

Layer → Add Layer...

Paint Bucket → Fill: Solid black → Stroke: N/A

Stap 3: Trek de puzzelstukjes uit elkaar door alles te selecteren en vervolgens:

Object -> Align and Distribute... → Remove overlaps → H: 100 → V: 100 → Move

Voilà:

Stap 4: Verwijder de originele, eerste layer, sla je puzzel op als SVG en gebruik deze in de CAM-software van je CNC-machine.